Blogia
la feina és teva

Període d'entreguerres, crack del 29 i gran depressió

El PERÍODE D’ENTREGUERRES (1918-1939) cobreix els anys transcorreguts entre la IWW i la IIWW. Canvi radical en la relació de forces internacional: consolidació de l’URSS, el desenvolupament del comunisme (III Internacional), feixisme (Itàlia) i nazisme (Alemanya),crisi de la democràcia burgesa, avenços tecnològics, gran desenvolupament del capitalisme als anys 20, la crisi del 29 i la Gran Depressió.

Nombrosos conflictes internacionals. La Societat de Nacions és qüestionada. Guerres: invasió japonesa de Manxúria (1931), Abissínia (1935-1936) i Civil Espanyola (1936-1939). EE.UU. Rivalitza amb el Regne Unit per l’hegemonia mundial. Creixement internacional industrial i econòmic d’Alemanya i Japó. Al Tercer Món sorgeixen moviments anticolonialistes de tipus modern.
L’URSS tingué el rol doble d’utopia i amenaça. 1920’s, Lenin llançà la Nova Política Econòmica a l’URSS. 1930’s dictadura de Stalin. Molts dels règims europeus amb crisis internes, inseguretat econòmica, problemes exteriors i tensions revolucionàries: II República Espanyola i República de Weimar (Alemanya).
Grans avenços científics (biologia). Filosofia: marxisme, neopositivisme, irracionalistes d’extrema dreta.
Avantguardes artístiques: surrealisme, l’expressionisme, futurisme, la Bauhaus, etc.

0 comentarios